Americké akcie začaly díky výsledkům velkých firem růstem

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování vesměs vzestupem, technologický trh ale pod tlakem poklesu akcií společnosti Apple mírně ztrácel. Hlavní indexy získaly podporu ve výsledcích velkých firem jako AT&T nebo 3M, zisky ale celkově brzdily obavy z vývoje v eurozóně.

Dow Jonesův index v newyorské poledne (18:00 SELČ) posílil o 0,8 procenta na 13.029 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,5 procenta na 1373 bodů. Index technologického trhu Nasdaq naopak ztrácel asi jeden bod, to znamená několik setin procenta, a byl kolem 2968 bodů.

Index Dow Jones táhl růst akcií 3M a AT&T, jejichž výsledky překonaly odhady, a přiřadily se tak ke zhruba 80 procentům titulů indexu S&P 500, které dosud hlásily nad očekávání dobré údaje. Příznivě na trh působila zpráva, že Nizozemsko i přes pád vlády bez potíží prodalo nové dluhopisy, a také nadějné údaje z amerického trhu bydlení.

Opačným směrem mířily nedávno prohloubené obavy z vývoje v eurozóně. Vedle Nizozemska se soustřeďují na Španělsko, Itálii a po nedělním prvním kole voleb i na Francii. Tam má trh obavy z toho, s čím by mohl přijít možný nový prezident François Holllande.

Technologický trh podkopávaly akcie společnosti Apple, které ztrácely zhruba dvě procenta. Apple dnes po uzavření trhu trhu oznámí výsledky hospodaření za první čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK