Brent nadále zlevňuje, večer se držel mírně nad 118 dolary

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Severomořská ropa Brent v průběhu dnešního obchodování dál zlevňovala a večer se její cena držela mírně nad hranicí 118 dolarů za barel. Naopak americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se vydala vzhůru, a snížila tak vysokou cenovou přirážku Brentu. Na růst ceny WTI měl částečně vliv i klesající dolar.

 

Kolem 18:00 se Brent s dodáním v červnu prodával za zhruba 118,15 USD, a proti předchozímu závěru tak vykazoval pokles o téměř půl procenta. Termínový kontrakt na barel WTI s dodáním v červnu stál kolem 103,60 USD a naopak asi půl procenta přidával.

Dolů se ale v USA vydaly ceny benzinu, jejichž pokles akceleroval i díky tomu, že se obchodníci rozhodli pro úpravu pozic. Přiměl je k tomu hlavně předpoklad, že v nejbližších týdnech vzroste dovoz benzinu, zatímco poptávka bude v lepším případě stagnovat. Benzin tak zpevnil o více než procento.

"K opětovnému poklesu cen benzinu přispívá očekávaný růst dovozu během následujících týdnů, nízké cenové rozdíly u Mexického zálivu a na Středozápadě, a také případný prodej rafinerii společnosti Sunoco ve Filadelfii," vyjmenoval hlavní důvody poklesu cen benzinu šéf společnosti Ritterbusch & Associates Jim Ritterbusch.

Cenová přirážka Brentu vůči WTI se tak snížila na méně než 15 dolarů. To už je mnohem méně než během loňska, kdy byl Brent v jednu chvíli dražší až o 30 dolarů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 118,15 118,71 New York - Nymex WTI červen 103,60 103,11

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK