MOL neschválil rozpočet firmě, která chystá plynovod Nabucco

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. dubna (ČTK) - Maďarský energetický koncern MOL neschválil letošní rozpočet firmě Nabucco International Company (NIC), která připravuje výstavbu plynovodu Nabucco a jejímž je MOL partnerem. MOL celý projekt už dlouho zpochybňuje, poukazuje především na nejasné náklady a na nejisté zdroje suroviny. Nabucco má do Evropy přivést plyn z oblasti kolem Kaspického moře.

"Skupina MOL akcionářům společnosti Nabucco International Company a maďarské vládě avizovala, že další financování této společnosti nepovažuje za účelné, a proto jí neschválila rozpočet na rok 2012," sdělil podle agentury Reuters MOL. Maďaři za poslední rok a půl několikrát zpochybnili mimo jiné i strukturu a vedení projektu.

MOL nicméně dodal, že nadále preferuje variantu snižování závislosti Evropy na zdrojích energie z Ruské federace. Firma prý také věří konceptu jižního koridoru, který by "eventuálně mohl zahrnovat i znovu zvážený projekt Nabucco".

Konsorcium Nabucco vede rakouská společnost OMV, součástí konsorcia je vedle firmy MOL také německá společnost RWE, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Plynovod Nabucco má být dlouhý asi 4000 kilometrů a měl by přepravovat plyn ze Střední Asie přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska a zemí západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK