Senát má rozhodovat o liberalizaci poštovního trhu a dluhopisech

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Dokončení liberalizace poštovního trhu v Česku nebo přitvrzení pravidla pro vydávání komunálních dluhopisů bude ode dneška projednávat Senát. Má také rozhodnout o zmírnění podmínek pro označování provozoven nebo upravit pravidla pro investiční pobídky s cílem přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby.

Poštovní novela má připravit Českou poštu o její poslední monopol na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. Senátní výbory nicméně doporučily rozšířit okruh možných konkurentů České pošty, kteří by jí museli přispívat na zajištění základních poštovních služeb. Chtějí vládu také zavázat k tomu, aby určila svým nařízením minimální počet poštovní poboček.

V novele o investičních pobídkách doporučil hospodářský výbor osvobodit stavby silnic, plynovodů, elektrického vedení nebo také zatravněných sportovních hřišť od poplatku za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu. Zavedení tvrdších pravidel pro emise komunálních dluhopisů kvůli deficitu veřejných financí ale nejspíše Senát schválí beze změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK