Draghi vidí stabilizaci evropské ekonomiky, nejistota ale trvá

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. dubna (zpravodaj ČTK) - Dostupné ukazatele za první čtvrtletí podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho potvrzují stabilizaci evropské ekonomiky. Hospodářská aktivita je ale stále na nízké úrovni, podotkl Draghi při vystoupení před europarlamentním výborem pro měnové a hospodářské záležitosti. Nejistota podle něj přetrvává.

"Díváme-li se kupředu, pak by měl být růst podporován zahraniční poptávkou, velmi nízkými krátkodobými úrokovými sazbami i našimi nestandardními opatřeními," uvedl Draghi.

Inflace v eurozóně podle něj během roku zřejmě zůstane nad hranicí dvou procent. V březnu činila 2,7 procenta. ECB podle něj věří, že pod dvě procenta by mohla klesnout někdy počátkem příštího roku.

Ekonomickou aktivitu v Evropě by mohl ale podle šéfa ECB srážet dolů nárůst cen komodit a případné prohloubení tlaků spjatých s dluhovou krizí.

Ta v poslední době ohrožuje hlavně jednu z největších ekonomik eurozóny - Španělsko. Jeho deficit loni vystoupal až na 8,5 procenta. Pro letošek by měl klesnout na 5,3 procenta HDP, jenže kvůli tomu musí Madrid přistoupit k řadě dalších reformních a nepopulárních kroků.

Podle Draghiho španělská vláda dělá, co může, přičemž už je patrný pokrok v těchto reformních krocích. ECB podle něj nemá pochyby o tom, že Madrid je odhodlán přikročit k nutným reformám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK