HB Index: Tuzemské byty na začátku roku mírně zlevnily

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Ceny bytů a rodinných domů pokračovaly v letošním prvním čtvrtletí v dosavadním vývoji. Reálné tržní ceny bytů mírně klesly, u rodinných domů i pozemků naopak pokračoval mírný cenový růst. Výsledky svého ukazatele HB Index dnes zveřejnila Hypoteční banka.

"Nejvíce ceny klesly v Moravskoslezském a Zlínském kraji, naopak v Praze, Jihočeském a Pardubickém kraji již prakticky stagnovaly," uvedl ředitel realitního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Za poklesem cen indexu cen bytů o 0,2 procentního bodu je hlavně zlevnění starších bytů v panelácích. "Naopak u novostaveb se přes všechna očekávání útlum poptávky po zvýšení DPH od 1. ledna 2012 neprojevil a ceny neklesaly," dodal Němeček.

Ceny rodinných domů od ledna do konce března vzrostly o 2,3 procentního bodu. Zvýšily se také ceny pozemků, a to o 1,6 procentního bodu. "Lze říci, že ceny pozemků v ČR i začátkem roku 2012 potvrdily svůj dlouhodobý trend mírného růstu. Sílí totiž jejich vnímání jako vhodné investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, mnoho realizovaných obchodů bylo právě investičního charakteru," poznamenal odborník Hypoteční banky.

Vývoj cen bytů sleduje také Český statistický úřad. Co se týče tržních cen, má poslední údaje k závěrečnému čtvrtletí 2011. Prodejní ceny starších bytů se podle statistiků v loňském posledním čtvrtletí meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK