Zisk a tržby Electroluxu díky mladým trhům výrazně vzrostly

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 25. dubna (ČTK) - Švédská společnost Electrolux v prvním čtvrtletí výrazně zvýšila zisk a rekordně jí vzrostly tržby. Stagnaci odbytu ve vyspělém světě vynahradila expanze na mladých trzích, sdělil dnes druhý největší výrobce domácích elektrospotřebičů po americkém Whirlpoolu.

Čistý zisk firmy meziročně vzrostl o 22 procent na 560 milionů švédských korun (SEK, 1,6 miliardy Kč) a provozní zisk před splátkou úroků a zdaněním (EBIT) se zvýšil o 36 procent na 943 milionů SEK. Provozní výsledek překonal odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters o zhruba 80 milionů korun.

Tržby společnosti se zvýšily o rekordních deset procent na 256,8 miliardy SEK. Šéf firmy Keith McLoughlin vyjádřil přesvědčení, že druhé čtvrtletí bude ještě lepší než první a zlepšování bude ve druhém pololetí pokračovat.

V Evropě Electrolux letos čeká nadále stagnaci nebo mírný pokles poptávky. O něco lépe na tom bude Severní Amerika, kde by mohl odbyt růst mírným tempem do dvou procent. Vyspělé trhy se na tržbách Electroluxu podílejí asi dvěma třetinami.

Vedle expanze na rozvíjejících se trzích Electroluxu v prvním čtvrtletí pomohlo ke zlepšení loňské zvýšení cen produkce, jímž firma i další výrobci v oboru reagovali na zvyšování nákladů surovin a materiálů. Společnost zvýšila ceny i v únoru a čeká, že "ceny budou klíčovou ingrediencí zlepšení zisků v letošním roce".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK