Německá vláda nechala výhled růstu ekonomiky na 0,7 procenta

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá vláda ponechala výhled letošního růstu ekonomiky na 0,7 procenta. Pro příští rok předpověděla zrychlení tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) největší evropské ekonomiky na 1,6 procenta. Sdělilo to dnes spolkové ministerstvo hospodářství.

 

"Německá ekonomika je sice ve velmi příznivé situaci, záměrně jsme ale zůstali v našich předpovědích opatrní," řekl ministr hospodářství Philipp Rösler. "Je to proto, že přetrvávají vysoká rizika na mezinárodním poli. Zejména nebyla vyřešena dluhová krize v Evropě," dodal. Za riziko pro ekonomiku označil také růst cen ropy.

Rösler rovněž uvedl, že Německo je pro návrat měnové politiky Evropské centrální banky do "normálního režimu" a chce, aby se plně zaměřila na svůj cíl udržovat cenovou stabilitu. ECB během dluhové krize poskytovala bankám mimořádné úvěry a nepřímo podporovala vlády zadlužených zemí nákupy jejich dluhopisů na trhu, což vyvolávalo odpor jejích německých členů a nespokojenost v Berlíně,

Vláda v lednu snížila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z říjnové prognózy 1,0 procenta. V loňském roce německá ekonomika vzrostla o tři procenta a druhým rokem za sebou si udržela silný růst. V posledním čtvrtletí loňského roku však HDP mírně klesl.

Německá ekonomika byla v posledních dvou letech od recese motorem růstu celé eurozóny a vzhůru ji táhl zejména vývoz. Na německé ekonomice do značné míry závisí český vývoz.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK