Zisk Ericssonu se díky prodeji majetku více než zdvojnásobil

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 25. dubna (ČTK) - Zisk švédské společnosti LM Ericsson, která je největším světovým výrobcem zařízení pro mobilní sítě, se v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil na 8,95 miliardy švédských korun (25 miliard Kč) z loňských srovnatelných 4,1 miliardy SEK. Hospodaření podpořil zisk z prodeje podílu ve výrobci mobilních telefonů Sony Ericsson. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Firma zaúčtovala z prodeje podílu ve společném podniku s japonskou Sony zisk 7,69 miliardy SEK. Tržby se však snížily o čtyři procenta na 50,97 miliardy SEK. K poklesu podle Ericssonu přispěla finanční krize a arabské jaro, po kterém mnoho operátorů v oblasti čelí politické a ekonomické nejistotě a méně utrácejí. Zisk před zdaněním a odečtením úroků a bez společných podniků se snížil o 56 procent na 2,8 miliardy SEK, překonal však odhady analytiků.

Generální ředitel Hans Vestberg uvedl, že vysoký byl prodej vyspělých mobilních sítí v Severní Americe, Japonsku a Koreji. Další regiony, jako Evropa včetně Ruska, část Blízkého východu a Indie, si vedly hůře, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK