Rosněfť a Eni budou spolupracovat při těžbě ropy v Rusku

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. dubna (ČTK) - Ruská ropná firma Rosněfť a italská Eni podepsaly dohodu o společném rozvoji nových polí v ruských oblastech Barentsova a Černého moře. Oznámily to dnes společnosti s tím, že svoji spolupráci by mohly rozšířit i do Evropy a Ameriky. Pro Rosněfť je to již druhá dohoda o spolupráci v oblasti arktické části Ruska za dva týdny.

Eni bude v novém společném podniku mít podíl 33,33 procent. Pole, která spolupráce zahrnuje, by měla mít celkové zásoby 36 miliard barelů.

Eni má od roku 1965 operace v norském sektoru Barentsova moře. Generální ředitel Paolo Scaroni označil tuto oblast za důležitou pro strategický rozvoj skupiny.

Rosněfť tento měsíc podepsala dohodu o strategickém partnerství s největším americkým producentem ropy Exxon Mobil. Rosněfť se díky smlouvě dostane k rozsáhlým zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu a Exxon Mobil bude moci začít s průzkumem na pobřeží Černého moře a v arktické oblasti Karského moře. Obě firmy hodlají do průzkumu a těžby v Rusku investovat přes půl bilionu dolarů (9,5 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK