Při návštěvě Moravskoslezského kraje Klaus otevřel montážní halu

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 25. dubna (ČTK) - Společnost Huisman Konstrukce má ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku novou montážní halu za téměř 200 milionů korun. Huisman Konstrukce v souvislosti se svým rozvojem letos zvýší počet svých zaměstnanců o 100 lidí na 600. Dnešního otevření haly se zúčastnil i prezident Václav Klaus, který zahájil třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje.

"Nová hala je součástí rozvoje brownfields v naší společnosti. Aktuálně stavíme také budovu, kde vznikne moderní vývojové a konstrukční centrum," řekl ředitel společnosti Roman Stankovič. "Věřím, že nová hala bude znamenat další impuls pro rozvoj podniku," uvedl Klaus.

Firma produkuje "hi-tech" strojírenské výrobky, například ropné vrtné soupravy, pozemní a námořní jeřáby nebo zařízení pro pokládání potrubí v moři. Pavel Sobol za společnost Huisman Konstrukce řekl, že nová hala umožní firmě montovat složitá zařízení, která dříve musela dělat v jiných závodech. Hala vysoká 21 metrů se ve Sviadnově stavěla půl roku.

Jako dar Klaus ve firmě dostal model lodi s vrtnou soupravou Huisdrill 10000, na jejíž konstrukci a výrobě se sviadnovští zaměstnanci podíleli. "O panu prezidentovi je známo, že podporuje českou techniku a dokáže ocenit technický um lidí, kteří dovedou vymyslet a vyrobit složité hi-tech výrobky," dodal Stankovič.

Prezident s manželkou dnes také pohovořili s obyvateli Oder a Bílovce na Novojičínsku, v podvečer je čeká mimo jiné setkání s ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Během návštěvy Novojičínska si prezidentský pár prohlédl například výuku na dopravním hřišti v Odrách. "Myslím, že tak komplexně řešených hřišť, jako je u nás, včetně elektromobilů, moc není," řekl starosta Oder Pavel Matůšů. Dodal, že pro Odry byla návštěva prezidenta historickým momentem. Václav Klaus město pochválil za dobré hospodaření, Livia Klausová zase zmínila, že vlastní akcie v místním podniku Optimit.

Ve čtvrtek bude prezident při oslavách výročí ostravsko-opavské operace v Hrabyni na Opavsku předávat ocenění veteránům. Pak navštíví Bruntál, Karlovu Studánku či Rýmařov. V pátek se Klausovi setkají s představiteli Moravskoslezského kraje či se studenty ostravského Gymnázia Olgy Havlové a prohlédnou si lázně v Klimkovicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK