Zakázky dlouhodobé spotřeby klesly v USA nejvýrazněji za tři roky

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. dubna (ČTK) - Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v březnu klesl o 4,2 procenta, což byl nejvýraznější propad od ledna 2009. Mohla za to převážně nižší poptávka po komerčních letadlech, firmy však objednaly také méně strojů a dalšího vybavení. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu, naznačuje zpomalení průmyslové výroby v zemi.

Hodnota objednávek činila 202,6 miliardy USD (3,8 bilionu Kč). Proti minimu z období recese je to o 36 procent více, ve srovnání s maximem v prosinci 2007 je však tento údaj nižší o 17 procent. V únoru zakázky naopak podle revidovaných údajů stouply o 1,9 procenta a analytici čekali v březnu jejich snížení jen o 1,7 procenta.

Zakázky na komerční letadla, která jsou velmi nestabilní kategorií, klesly o téměř 50 procent. Bez dopravního zařízení se dodávky snížily o 1,1 procenta. Zakázky na kapitálové zboží, které jsou měřítkem investičních plánů firem, se zhoršily o 0,8 procenta. Firmy snížily objednávky ocele a další kovů, průmyslových strojů a počítačů.

Zpracovatelský průmysl byl na počátku letošního roku hlavním pohonem růstu ekonomiky a zdrojem nových pracovních míst. Američané více kupovali automobily a spotřební elektroniku a firmy investovaly do průmyslových strojů, počítačů a dalšího vybavení. To udržovalo výrobu v chodu. V poslední době se však stále více objevují znaky zpomalování v průmyslu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK