Akcie v USA dopoledne díky výsledkům hospodaření Applu rostly

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne rostly. K růstu přispěly hlavně technologické společnosti v čele s firmou Apple, která svými výsledky hospodaření zastínila i slabší údaje o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby v USA.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jones stoupl o 0,6 procenta na 13.072 bodů. Širší index Standard & Poor's vzrostl o jedno procento na 1386 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,9 procenta na 3018 bodů a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší denní zisk v letošním roce.

Akcie firmy Apple stouply o devět procent, což je zatím největší denní zisk firmy od listopadu 2008. Firma oznámila, že její zisk se v prvním čtvrtletí zdvojnásobil a překonal odhady analytiků.

Zisky firem za první čtvrtletí jsou převážně vyšší, než se čeká. Zisk zatím oznámilo 200 firem z indexu S&P 500, u tří čtvrtin z nich podle Thomson Reuters překonal odhady analytiků.

Výsledky hospodaření pomohly i výrobci letadel Boeing, který posílil o čtyři procenta, a výrobce motorek Harley-Davidson vzrostl o pět procent. Největšímu světovému výrobci těžkých stavebních strojů Caterpillar však navzdory zvýšení zisku o 29 procent oslabily akcie o 4,2 procenta kvůli obavám o další vývoj v Číně a Brazílii, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK