Bernanke: Odkup dluhopisů je jednou z možností podpory ekonomiky

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. dubna (ČTK) - Odkup státních dluhopisů zůstává jednou z možností, které americká centrální banka (Fed) použije na podporu hospodářského růstu. Na dotaz novinářů to řekl šéf Fedu Ben Bernanke, a naznačil tak, že centrální banka v případě nutnosti nevylučuje další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3).

Bernanke svá slova pronesl na tiskové konferenci po dvoudenním zasedání měnového výboru Fedu. Ten podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji drží už od konce roku 2008. Trh se zachováním sazeb počítal, veškerou pozornost tak zaměřil právě na zmínky k případnému QE3.

Při kvantitativním uvolňování Fed kupuje vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy. Platí za ně penězi, které si natiskne, za což sklízí kritiku ze od řady ekonomů i některých politiků. Tisk nových peněz rozšiřuje měnovou bázi a později zpravidla přispívá k růstu inflace. Fed ale v nové prognóze počítá na letošní rok s inflací jen do dvou procent.

Bernanke řekl, že možnost dalších nákupů dluhopisů ze strany Fedu "je rozhodně na stole". Cílem dosavadních dvou kol kvantitativního uvolňování bylo stlačit dlouhodobé úrokové sazby a podpořit úvěrovou aktivitu včetně většího utrácení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK