Japonské akcie před jednáním centrální banky téměř beze změny

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely téměř beze změny, když velkou část odpoledního obchodování vykazovaly pokles. Investoři jsou ostražití před pátečním zasedáním měnového výboru japonské centrální banky a výsledky hospodaření japonských firem. Index Nikkei vzrostl o 0,01 procenta na 9561,83 bodu.

Trhy čekají, že Bank of Japan v pátek rozhodne o zvýšení nákupu majetku, aby podpořila ekonomický růst. Podle některých analytiků by mohla přistoupit k nákupu vládních dluhopisů s delší dobou splatnosti.

Centrální banka USA (Fed) ve středu svoji měnovou politiku nezměnila a potvrdila, že úrokové sazby se chystá zvýšit nejdříve koncem roku 2014. Nechala však otevřenou možnost, že by mohla přistoupit k dalšímu nákupu dluhopisů.

Investoři doufají, že by objem obchodování mohl růst a index Nikkei by se mohl vrátit nad psychologicky důležitou úroveň 10.000 bodů díky výsledkům hospodaření firem. Sezona zveřejňování výsledkových zpráv začala ve středu, zatím jsou však zprávy smíšené. Akcie Canonu klesly o 2,2 procenta, protože zisk firmy ve čtvrtletí spíše stagnoval. Výrobce průmyslových robotů Fanuc klesl o 6,1 procenta. Zisk společnosti za loňský fiskální rok zaostal za odhady analytiků.

Dolar po středečním zasedání centrální banky USA (Fed) v Asii klesl a vůči koši šesti hlavních měn se propadl na nejnižší hodnotu za tři týdny. Šéf Fedu Ben Bernanke uvedl, že banka nebude váhat se zahájením dalšího kola nákupu dluhopisů, pokud to ekonomika bude potřebovat. Euru pomáhá i pokles výnosového rozpětí dluhopisů zemí eurozóny.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3236 USD a k jenu naopak o 0,1 procenta kleslo na 107,39 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 81,17 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK