Zisk Shellu díky dražší ropě a vyšší těžbě stoupl o 16 procent

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. dubna (ČTK) - Čistý zisk ropné společnosti Royal Dutch Shell PLC bez zahrnutí mimořádných položek stoupl v prvním čtvrtletí o 16 procent na 7,3 miliardy USD (136,4 miliardy Kč) a překonal odhady analytiků. Firmě podle dnešního prohlášení pomohl růst cen ropy a vyšší těžba, které vyrovnaly i slabší výkon rafinerských operací. Shell je podle tržní kapitalizace největší ropnou firmou v Evropě.

Analytici čekali zisk jen 6,5 miliardy USD. Zisk nezahrnuje vliv změny hodnoty zásob podle vývoje cen ropy. Těžba vzrostla o 1,4 procenta na 3,55 milionu barelů denně. Po očištění o prodaný majetek by se těžba zvýšila o čtyři procenta.

Prodejní cena ropy byla v prvním čtvrtletí v průměru 111,5 dolaru za barel. Loni to bylo 97,2 dolaru za barel.

Shell masivně investuje do nové těžby a do roku 2018 chce zvýšit těžbu na čtyři miliony barelů denně. Firma poznamenala, že snížila v Severní Americe těžbu plynu o 32 procent kvůli poklesu cen, v dalších oblastech však těžbu zvýšila o pětinu.

Zisk divize rafinace a prodeje stoupl o 13 procent na 1,32 miliardy USD. Růst však táhly mimořádné položky. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk klesl o 32 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK