Inflace v Německu v dubnu předběžně zpomalila na dvě procenta

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra inflace v Německu v dubnu činila rovná dvě procenta, a nepatrně se tak snížila z březnových 2,1 procenta. Ukázaly to předběžné údaje, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Zpomalení růstu cen je patrné i v meziměsíčním srovnání, neboť v samotném dubnu ceny vzrostly o 0,1 procenta po růstu 0,3 procenta v březnu.

 

Takzvaný harmonizovaný index spotřebitelských cen, který se používá za účelem porovnání inflace v jednotlivých zemích eurozóny, v dubnu vzrostl o 0,2 procenta. Zpomalil tak z březnového růstu 0,4 procenta. Meziroční růst indexu činil 2,2 procenta proti růstu 2,3 procenta v březnu.

První rychlý odhad německé inflace vychází z dat z šesti klíčových spolkových zemí. Jejich populace představuje více než polovinu obyvatel všech 16 zemí, které tvoří Německo. Konečné údaje o vývoji dubnové inflace statistický úřad zveřejní 11. května.

Inflace vyjadřuje růst hladiny cen zboží a služeb v určitém čase. Základním měřítkem inflace je míra inflace, což je roční procentní změna základního cenového indexu. Inflaci lze vyjadřovat i za jednotlivý měsíc a jiná časová období.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK