Irsko plní podle "trojky" všechny podmínky záchranného programu

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 26. dubna (ČTK) - Irsko plní všechny podmínky záchranného úvěrového programu a ozdravování jeho veřejných financí jde podle plánu. Konstatovali to dnes inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu po své pravidelné čtvrtletní návštěvě v zemi. Irský ministr financí Michael Noonan uvedl, že na trh krátkodobých dluhopisů by se chtěla vláda vrátit už toto léto.

"Trojka" zástupců mezinárodních věřitelů potvrdila svůj dosavadní odhad letošního růstu irské ekonomiky na zhruba 0,5 procenta. Upozornila ale, že před Irskem nadále zůstávají obtížné úkoly, a vyzvala jeho evropské partnery, aby mu pomohly uspět ve vymaňování se z dluhové krize.

Irsko spadlo do krize kvůli obrovským problémům svých bank po splasknutí realitní bubliny v roce 2008 a v listopadu 2010 se dohodlo s Evropskou unií a MMF na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). Na rozdíl od Řecka a Portugalska má Irsko díky protržní politice a důrazným reformám podle pozorovatelů velké šance na uniknutí z krize.

Irská agentura pro správu dluhu uvedla, že chce začít vydávat krátkodobé pokladniční poukázky na trhu v létě, ovlivní to ale výsledek květnového referenda o přistoupení k takzvanému fiskálnímu paktu EU. Ministr Noonan dnes upozornil na to, že kdyby Irsko vstup do paktu odmítlo, eurozóna by mu mohla zablokovat uvolňování dalších úvěrů ze záchranného programu, což by návrat Dublinu na trh výrazně zkomplikovalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK