Ceny ropy díky Fedu mírně rostou, ekonomika je podkopává

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy v dnešním kolísavém obchodování byly odpoledne mírně vyšší. Na trzích po zasedání centrální banky USA zavládl optimismus. Ten ale podkopaly slabé údaje z americké ekonomiky a skepse vůči vyřešení problému jaderných ambicí Íránu.

Cena severomořské ropy Brent posílila před 16. hodinou SELČ o více než půl dolaru na 119,70 dolaru za barel a během dne se pohybovala mezi 118,78 a 119,85 USD. Americká lehká ropa WTI posílila o deset centů na 104,22 dolaru za barel.

Centrální banka USA (Fed) ve středu potvrdila, že úrokové sazby se chystá zvýšit nejdříve koncem roku 2014. Její šéf Ben Bernanke pak ujistil trhy, že pokud to bude nutné, podnikne Fed další kroky k podpoře ekonomiky.

Podporu, kterou trhu přinesla vyjádření Fedu, však podkopala zpráva o pouze nepatrném poklesu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA. Čtyřtýdenní trend počtu žádostí dokonce vzrostl a údaje potvrdily pomalejší oživování amerického trhu práce. Ceny ropy však udržel výše pokles dolarového indexu vůči koši měn na třítýdenní minimum, což podporuje většinu komodit.

Ceny ropy Brent v prvním čtvrtletí výrazně rostly v obavách ze sporu mezi Západem a Íránem. Obě strany podle Moskvy projevily zájem o ruské kompromisní návrhy, řada analytiků však v žádné rychlé řešení nevěří.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 119,56 119,12 New York - Nymex WTI červen 104,22 104,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK