Vedení ČD se má obrátit na vládu kvůli tendrům na železnice

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Dozorčí rada Českých drah uložila svému předsedovi Lukáši Hamplovi a předsedovi představenstva Petru Žaludovi, aby s vládou projednali podmínky výběrového řízení na dopravce na trati Ostrava-Opava-Krnov-Olomouc. ČTK to dnes řekl předseda podnikového výboru Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Vladislav Vokoun. Současná podoba tendru, který má být pilotním projektem liberalizace železnice, podle odborářů České dráhy poškozuje.

"Pokud by tendr pokračoval bez narovnání podmínek, mohly by být výsledky těchto soutěží pro národního dopravce likvidační," uvedl Vokoun. Šéf drah a předseda dozorčí rady Hampl jako náměstek ministra dopravy mají podle Vokouna vládu a ministerstvo dopravy seznámit s materiálem popisujícím historickou zátěž, kterou podle odborů dopravce dlouhodobě trpí. Jde zejména o vlastnictví nádražních budov, jejichž údržba zatěžuje výhradně národního dopravce a jeho dlouhodobě zastaralý vozový park.

S výsledkem jednání mají předsedové dozorčí radu seznámit na příštím zasedání, které by se mělo uskutečnit v průběhu května. Přihlášky do výběrového řízení na dopravce mezi Ostravou a Olomoucí mohou dopravci podávat do 10. července. Zatím si podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka dokumentaci k nabídkovému řízení vyzvedlo deset uchazečů.

Drážním odborářům na tendru vadí především podmínka provozování nových nízkopodlažních vlaků. Podle předsedy OSŽ Jaroslava Pejši je to zbytečný luxus, protože v řadě zastávek na trati nejsou pro nízkopodlažní soupravy vhodná nástupiště, která bude muset Správa železniční dopravní cesty dobudovat.

Snaha o zrovnoprávnění Českých drah proti ostatním účastníkům tendrů je podle Vokouna legitimním prvním krokem. Pokud se dráhy u vlastníka, kterým je stát, nedočkají reakce a nerovné podmínky soutěže budou pokračovat, připadá v úvahu podání rozkladu k antimonopolnímu úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK