Pražská burza umazala část středečních zisků, oslabila o 0,5 pct

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Pražská burza za podprůměrné aktivity dnes oslabila. Hlavní index PX přišel o 0,53 procenta na 930,2 bodu hlavně kvůli poklesu akcií Erste Bank a ČEZ. Dařilo se naopak Komerční bance a mediální CME, vyplývá z výsledků burzy.

Erste Bank dnes poklesla bezmála o tři procenta ke 423 korunám, ČEZ přišel o 0,65 procenta na 760 korun. "ČEZ byl dnes nejaktivnějším lokálním zástupcem, když obstaral téměř polovinu denního objemu obchodů. Jaderná elektrárna Temelín v prvním čtvrtletí vyrobila 4,4 miliardy kWh elektřiny, o 17 milionů kWh meziročně více. Plán výroby tak splnila elektrárna na 100 procent a v prvním čtvrtletí navíc udělala krok k tomu, aby splnila letošní rekordní plán výroby - více než 15 miliard kWh," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Naopak Komerční banka, jejíž akcionáři dnes rozhodli, že z loňského zisku 9,5 miliardy korun bude mezi ně rozděleno na dividendách 6,08 miliardy korun a dalších 1,87 miliardy korun účetně poputuje do nerozděleného zisku z minulých let, posílila o procento na 3460 korun.

Nejziskovějším titulem dnes byla mediální CETV, která si připsala čtyři procenta na 139,50 Kč. "Titul tak dnes nezatížilo středeční snížení ratingu ze strany Standard&Poor’s, který jej nestrhl ani v rámci čtvrtečního obchodování v USA," poznamenal Kohout.

O 1,75 procenta na 18,60 Kč dnes oslabila i síť autobazarů AAA Auto, která v pátek oznámí zveřejní auditované hospodářské výsledky za loňský rok. Podle předběžných čísel firma zvýšila zisk na rekordních čtvrt miliardy korun.

Pohyb zbývajících titulů na pražské burze nepřesáhl jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK