V USA vyšetřují firmu Chesapeake; nadstandardně přála šéfovi

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Houston 26. dubna (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry (SEC) začala vyšetřovat společnost Chesapeake Energy. Komise zkoumá kontroverzní firemní program, na jehož základě má šéf podniku Aubrey McClendon nárok na podíl v každém vrtu, z něhož firma těží. Díky tomu mohl McClendon čerpat půjčky až za 1,1 miliardy dolarů (asi 20,6 miliardy Kč). Akcionáři o tom ale nebyli informováni.

Chesapeake je druhým největším producentem zemního plynu v USA, hned za společností Exxon Mobil. Vyšetřování, které vede kancelář komise ve Forth Worth v Texasu, přichází jen pár dnů po zprávě agentury Reuters. Ta minulý týden upozornila, že nadstandardní výhody pro šéfa podniku zakládají střet zájmů.

Firma dnes uvedla, že kontroverzní program byl schválen v roce 2005 a je platný na dobu deseti let. McClendon má v každém vrtu, který firma vyhloubí a z něhož těží, podíl 2,5 procenta. Těžebních vrtů má Chesapeake tisíce a McClendon může tímto majetkem i ručit. Tím se vysvětluje, jak si mohl postupně vzít úvěry v tak závratné výši.

Ačkoliv akcionáři zmíněný program v roce 2005 schválili, o jeho dalších podrobnostech zřejmě nevěděli. Totéž dnes tvrdí i správní rada. Ta uvedla, že hypoteční úvěry, které si McClendon bral proti zastaveným podílům ve vrtech, nikdy nezkoumala ani neschvalovala. Rada tím bere zpět své předchozí tvrzení, podle něhož si byla v souvislosti s vlastnicím podílů ve vrtech "plně vědoma" finančních transakcí svého šéfa.

Reuters minulý týden napsal, že McClendon si vypůjčil až 1,1 miliardy dolarů proti vlastnickým podílům ve vrtech. Ty obdržel na základě programu "Founder Well Participation Program". McClendon firmu Chesapeake před lety zakládal.

Většina peněz, které si McClendon vypůjčil, je přitom od investiční společnosti, jež patří k hlavním financujícím firmám Chesapeake. McClendon půjčky čerpal v minulých asi třech letech a firma o nich původně akcionáře nikde neinformovala. Takový postup je podle analytiků i lidí z branže velmi podezřelý a zavání porušením povinností, která má McClendon z pozice ředitele vůči firmě.

Neformální vyšetřování, které burzovní komise zahájila, je prvním krokem před zahájením kompletního vyšetřování. V něm už by se komise zaměřila na konkrétní podezření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK