Lufthansa možná propustí až polovinu zaměstnanců administrativy

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. dubna (ČTK) - Německá letecká společnost Lufthansa zřejmě chystá velké propouštění mezi administrativními pracovníky. Tamní list Bild napsal, že firma by mohla propustit asi 3000 zaměstnanců z celkových zhruba 6000, které v administrativě v celém světě zaměstnává. Vedení firmy nicméně uvedlo, že zatím neví, kolik lidí propustí.

Bild uvedl, že asi polovina propuštěných, tedy kolem 1500, zřejmě bude z Frankfurtu. Tam má Lufthansa své hlavní stanoviště. Zaměstnanci, které si firma ponechá, by měli být přesunuti do nové obchodní součásti. Tam by prý měli pracovat déle a za méně peněz.

"My jsme vždy říkali, že snižování počtu zaměstnanců nevylučujeme," řekl mluvčí Lufthansy, jehož cituje agentura Reuters.

Bild se odvolává na interní dokument Lufthansy. Podnik celkem zaměstnává kolem 116.000 lidí, z toho více než polovina je v Německu. Zpráva o velkém propouštění se objevuje pouhý den poté, co firma nečekaně oznámila, že z ní odchází finanční ředitel Stephan Gemkow. Ten v podniku pracoval 22 let, z toho šest let ve funkci finančního ředitele.

Lufthansa si během finanční krize vedla lépe než konkurence, jako jsou Air France-KLM a British Airways. Podle výkonného ředitele Christopha Franze, který firmu vede od začátku loňského roku, ale bude Lufthansa muset radikálně snížit náklady, pokud chce zůstat konkurenceschopná.

Lufthansa chce do konce roku 2014 zvýšit zisk asi o 1,5 miliardy eur (zhruba 37,1 miliardy Kč), aby se lépe vypořádala s vysokými cenami pohonných hmot, tvrdou konkurencí nízkonákladových přepravců a leteckých společností z Blízkého východu, a s problémy evropské ekonomiky. Objevily se také zprávy, že se Lufthansa možná zbaví značky Germanwings.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK