ČNB ponechá ve čtvrtek podle analytiků sazby opět beze změny

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bankovní rada České národní banky ponechá podle analytiků oslovených ČTK na svém zasedání ve čtvrtek 3. května úrokové sazby opět beze změny. Analytici většinou očekávají sazby beze změny po celý letošní rok. Vyšší inflace je totiž nadále způsobena faktory, na které nemá měnová politika vliv; za růstem cen pro spotřebitele je především vyšší daň z přidané hodnoty, spotřební daně nebo rostoucí ceny pohonných hmot.

 

Na posledním měnovém zasedání 29. března bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává již od předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

"Ekonomika zeslábla, poptávka klesá, koruna je relativně stabilní, a tak zpřísňovat měnovou politiku ČNB prozatím nemusí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. První změnu sazeb ČNB předpokládá až kolem poloviny příštího roku, kdy by se již mohly začít zlepšovat vyhlídky tuzemské i evropské ekonomiky.

"Výroky několika centrálních bankéřů v posledních dnech potvrdily, že se v květnu se sazbami ČNB nic nestane. Vážnější diskuse nad jejich změnou začne až ve druhé polovině roku, což nutně neznamená, že se změna ve skutečnosti neodehraje ještě později," upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. První zvýšení sazeb očekává až v prvním čtvrtletí 2013.

"I když se celková inflace nachází výrazně nad únorovou prognózou ČNB, centrální bankéři mohou být v klidu. Faktory stojící za vzestupem inflace by měly být pouze dočasného charakteru. Nevidíme tedy důvod, proč by bankovní rada ČNB měla na následujících zasedáních přistoupit ke zvyšování sazeb," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Podle něj ponechá bankovní rada sazby beze změny až do konce roku 2013.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní všech sedm členů bankovní rady. ČNB ve čtvrtek představí rovněž novou makroekonomickou prognózu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK