Italské a španělské banky skoupily velké objemy státního dluhu

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 30. dubna (ČTK) - Italské a španělské banky v březnu nakoupily obrovské objemy státních dluhopisů. Ukazuje to čerstvá statistika, kterou zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Je to jeden z dalších důkazů, že banky v uvedených zemích využily levné tříleté úvěry od ECB především k podpoře vlád ve svých zemích.

Nová statistika je první, která už zahrnuje období po masivní podpoře bankovního systému, k níž přistoupila ECB. Ta od konce loňského prosince do konce letošního února poskytla bankám v eurozóně levné úvěry za víc než bilion eur (asi 25 bilionů Kč).

Italské banky zvýšily objem dluhopisů vydaných vládami zemí eurozóny o rekordních 23,7 miliardy eur na 323,9 miliardy eur (asi 8,1 bilionu Kč). V případě španělských bank březnový nárůst činil 20,1 miliardy eur, a i když je to méně než 23 miliard eur z ledna, celkový objem se vyšplhal na nový rekord 263,3 miliardy eur (asi 6,5 bilionu Kč).

Data ECB neukazují, dluhopisy kterých zemí banky drží, údaje ale dávají ekonomům dobrou představu, jak se levné tříleté úvěry od ECB použily. Tedy jak velká část jich financovala nákup státních dluhopisů. Jiná čtvrtletní statistika ECB pak ukazuje, že španělské banky výrazně zvýšily objem dluhopisů vydaných vládou v Madridu. To dokazuje, že nakupovaly především dluhopisy své vlády.

Francouzské a německé banky objem státních dluhopisů ve svých portfoliích také zvýšily. Naopak banky v Řecku objem státních dluhopisů o 4,3 miliardy eur snížily. Zhruba o půl miliardy eur zvýšily nákup státních dluhopisů portugalské banky, které tak nyní drží státní dluhopisy v rekordním objemu 31,7 miliardy eur (asi 788,4 miliardy Kč).

Využití levných půjček od ECB, která je komerčním bankám z eurozóny půjčila za úrok 1,0 procenta, vešlo ve známost jako Sarkozyho transakce. Právě francouzský prezident Nicolas Sarkozy totiž banky na konci loňského roku přesvědčoval, aby nabídky ECB využily. Za levné půjčky totiž mohly nakoupit papíry, které jsou úročeny mnohem více. Ovšem je s nimi spojeno i vyšší riziko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK