Ceny ropy kvůli výhledu slabšího globálního růstu klesají

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes kvůli slabšímu výhledu globálního ekonomického růstu, který by měl negativní dopad na poptávku, klesají. Ztráty jsou však pouze mírné a londýnská ropa Brent se stále drží nad 119 USD za barel kvůli spekulacím, že americká centrální banka (Fed) po slabých údajích o ekonomickém růstu v USA přistoupí k dalším krokům na podporu ekonomiky. Objem obchodování je před úterním svátkem ve velké části Evropy nízký.

Cena ropy Brent odpoledne klesla o 24 centů na 119,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zhruba ve stejnou dobu zlevnila o 18 centů na 104,75 dolaru za barel.

Páteční údaje z USA ukázaly, že tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo a bylo nižší, než čekali analytici. To posílilo očekávání, že by Fed mohl přijít s dalším kvantitativním uvolněním měnové politiky.

Podle analytiků jsou obchodníci také obezřetní kvůli další vlně statistických údajů z USA, které budou zveřejněné tento týden. V centru zájmu bude hlavně páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti.

Španělská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla do recese kvůli slabé domácí poptávce ovlivněné masivními vládními škrty. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika klesla o 0,3 procenta a meziročně o 0,4 procenta. Výsledky však byly lepší než očekávání analytiků.

Zmírnily se i obavy o dodávky. Agentura Reuters dnes uvedla, že těžba ropného kartelu OPEC byla v dubnu nejvyšší od září 2008. Dodávky z Íránu sice byly kvůli ropnému embargu EU nejnižší za dvě desetiletí, tento výpadek však vyrovnal růst těžby v Iráku, Saúdské Arábii a Libyi.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 119,59 119,83 New York - Nymex WTI červen 104,75 104,93

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK