Pražská burza dnes na rozdíl od evropských trhů posílila

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Pražská burza mezi víkendem a úterním státním svátkem mírně posílila. Hlavní index PX dnes skončil o 0,40 procenta výše na 938,7 bodu. Rostly všechny emise kromě akcií technologické společnosti KIT digital, těžební NWR a sítě autobazarů AAA Auto. Většina ostatních evropských akciových trhů oslabila.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky investory v Evropě nepotěšilo potvrzení očekávaného návratu Španělska do recese a ani nečekaně silný pokles chicagského indexu nákupních manažerů. "Pražský PX si na rozdíl od většiny národních indexů na starém kontinentu udržel ranní zisky," poznamenal.

Poslední dubnový den se nejvíce dařilo petrochemickému holdingu Unipetrol a textilní společnosti Pegas Nonwovens, jejichž cenné papíry si připsaly necelé procento a půl na 174 korun, respektive 432,50 Kč.

Přes procento na 1470,80 zdražily ještě akcie mediální CME, kterým podle Josefa Kohouta z Patria Finance pravděpodobně pomáhají rostoucí spekulace o případné pomoci od společnosti Time Warner. Firma by CME mohla vyřešit klíčový problém, jímž je financování blížící se splatnosti části dluhu, poznamenal Kohout.

Z velkých emisí si Erste Bank, která dnes před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky, polepšila o 0,47 procenta na 428 korun. Skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 milionu eur (zhruba 8,6 miliardy Kč).

Komerční banka zakončila obchodování o 0,14 procenta výše na 3465 Kč. Akcie energetické skupiny ČEZ a telekomunikačního operátora vzrostly o čtvrt procenta na 759,80 Kč, respektive 380 korun.

Ztrátu přes čtyři procenta na 126,23 si naopak připsaly akcie KIT digital, které kopírovaly vývoj na primárním trhu v zámoří.

Aktivita investorů byla dnes podprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 594 milionů korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle informací serveru Patria Online 1,020 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK