Akcie v USA dopoledne kvůli obavám o růst v USA a EU klesají

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne klesaly a širší index S&P zřejmě vykáže první měsíční pokles od listopadu. Náladu na trhu ovlivnily zprávy o zpomalení růstu americké ekonomiky a propadu Španělska do recese. Nejhůře si vedly bankovní společnosti.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jones oslabil o 0,3 procenta na 13.195 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,5 procenta na 1396 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,6 procenta na 3051 bodů.

Nejnovější statistika ukázala, že američtí spotřebitelé zvýšili minulý měsíc výdaje jen mírně a o něco méně, než se čekalo, a naopak více šetřili. Regionální index pak ukázal prudký pokles aktivity zpracovatelského sektoru v oblasti Středozápadu.

Španělská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla do recese kvůli slabé domácí poptávce ovlivněné masivními vládními škrty. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika klesla o 0,3 procenta a meziročně o 0,4 procenta.

Index finančního sektoru S&P 500 dopoledne klesl o 0,7 procenta a akcie Bank of America ztratily dvě procenta. Ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila úvěrový rating 11 španělských bank. Navázala tak na snížení ratingu dlouhodobých závazků Španělska o dva stupně v uplynulém týdnu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK