Španělská centrální banka se radí s odborníky o toxickém majetku

30.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. dubna (ČTK) - Španělská centrální banka konzultuje se zahraničními bankéři a realitními odborníky možnosti zřízení holdingové firmy. Ta by zhodnotila a prodala toxický realitní majetek problémového finančního sektoru. Uvedla to dnes agentura Reuters o odvoláním na zdroj z centrální banky. Proces by měl trvat několik týdnů.

Španělské banky musely od doby, co v roce 2008 praskla realitní bublina, zaúčtovat ztráty v objemu miliard eur. Vláda již třikrát restrukturalizovala finanční sektor, nalila do systému 18 miliard eur (449,2 miliardy Kč) a převzala pět bank. Investoři však nejsou přesvědčeni, že všechna nebezpečí v systému byla odstraněna. Vláda zvažuje vytvoření subjektu, který by převzal toxický majetek od bank. Odmítá ho však nazvat "špatná banka".

"Odstranění realitního majetku z rozvah bank je něco, co má smysl a je pozitivní pro banky z mnoha pohledů," uvedl dnes na tiskové konferenci ministr hospodářství Luis de Guindos. Pro banky by to znamenalo uvolnění kapitálu a umožnilo by jim to dělat to co mají, tedy bankovnictví, a ne podnikat v realitách, dodal.

Banky vlastní problémový realitní majetek zhruba za 184 miliard eur. Majetek zahrnuje pozemky, budovy a špatné úvěry developerům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK