CME má za čtvrtletí nižší tržby i zisk, akcionáři dodají hotovost

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamilton (Bermudy) 1. května (ČTK) - Hospodaření americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) se v prvním čtvrtletí ve většině klíčových parametrů opět zhoršilo. Čisté tržby meziročně klesly o 3,1 procenta na 167,4 milionu dolarů (asi 3,2 miliardy Kč). Překvapivě nejvýraznější propad výnosů z vysílání CME registruje v České republice. Hlavní akcionáři, což je americká společnost Time Warner a spoluzakladatel CME Ronald Lauder, firmu finančně podpoří.

Nižší je i klíčový ukazatel OIBDA, tedy provozní zisk před odpisy. Ten činil 14,1 milionu dolarů (asi 265,3 milionu Kč), což je meziroční pokles o 1,3 procenta. Provozní ztráta se nicméně prohloubila, a to o více než 34 procent na 10,3 milionu dolarů (asi 193,8 milionu Kč). Čistá ztráta klesla na 13,4 milionu dolarů z předchozích 21,1 milionu USD.

"S podporou našich dvou největších akcionářů, společnosti Time Warner a Ronalda Laudera, podnikáme zásadní kroky ke snížení našeho dluhového zatížení. Tyto kroky spolu s plánovaným rozšířením výnosů z placených služeb umožní budoucí růst CME," poznamenal k výsledkům firmy její ředitel Adrian Sarbu.

CME se v prvním čtvrtletí nevedlo na žádném z šesti trhů, kde působí, dokonce ani v České republice, která je tradičně tahounem celé skupiny. Naopak propad v České republice byl nejhlubší ze všech trhů. Čisté tržby z vysílání v České republice meziročně klesly o více než deset procent na 51,7 milionu dolarů (asi 972,9 milionu Kč). Tak výrazný propad firma nikde jinde nezaznamenala, blíží se mu jen Rumunsko. Provozní zisk OIBDA v ČR firmě klesl z 22,7 milionu USD na 20,2 milionu dolarů (380,5 milionu Kč).

CME měla výsledky hospodaření oznámit až 9. května, v pondělí však uvedla, že je oznámí ve středu 2. května před začátkem obchodování na burze. Nakonec je sdělila v noci na dnešek spolu se zprávou, že dostane od hlavních akcionářů finanční vzpruhu. Telekonferenci ke čtvrtletním číslům firma avizovala na středu 15:00.

"Naší prioritou v roce 2012 je udržet si prvenství ve sledovanosti a tržním podílu, zvyšovat ukazatel OIBDA a dosáhnout kladného peněžního toku," dodal Sarbu.

Součástí skupiny CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK