KB podle odhadů ve čtvrtletí klesl mírně zisk na 3,3 mld. Kč

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Čistý zisk Komerční banky klesl v prvním čtvrtletí meziročně o zhruba tři procenta na necelých 3,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. V prvním čtvrtletí 2011 banka vykázala čistý zisk necelých 3,38 miliardy korun. Hospodářské výsledky zveřejní Komerční banka, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, ve čtvrtek 3. května.

"Meziroční pokles by měl být podle naší projekce způsobený především vyššími náklady rizika, které projektujeme o téměř čtvrtinu vyšší než před rokem," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Komerční banka by měla podle něj po třech čtvrtletích negativně ovlivněných odpisy řeckých dluhopisů opět představit "normální výsledky." Loni Komerční bance klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun, přičemž jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů v držení banky ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos v prvním čtvrtletí podle odhadů stoupl na 5,4 až 5,6 miliardy korun, loni ve čtvrtletí činil čistý úrokový výnos banky 5,37 miliardy korun. Naopak příjmy z poplatků a provizí bance klesly na zhruba 1,8 miliardy korun z loňských 1,87 miliardy korun. Provozní náklady bance stouply o zhruba pět procent na 3,3 miliardy korun, odhadují analytici.

"Kromě jednorázových vlivů, které by tentokrát neměly výrazněji zasahovat do zveřejněných čísel, je hospodaření KB stabilní a prostor pro případné překvapení, ať už pozitivní, či negativní, je relativně omezený," upozornil Lávička.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK