Japonské akcie prudce klesly, uškodila jim eurozóna a kurz jenu

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. května (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový měsíc prudkým poklesem, za kterým stálo hned několik faktorů. Trh si všímá nejistoty kolem dalšího vývoje v eurozóně, slabšího růstu americké ekonomiky a z části i růstu kurzu japonského jenu. Na devizových trzích se prudce klesl australský dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 169,94 bodu a den uzavřel slabší o 1,78 procenta na 9350,95 bodu. Dostal se tak pod 75denní klouzavý průměr, což signalizuje, že by mohl dál klesat. Teď už je přitom nejníže za dva a půl měsíce. Širší index Topix klesl o 1,84 procenta na 789,49 bodu.

Index Nikkei za celý duben oslabil o 5,6 procenta, čímž ukončil sérii čtyř měsíčních přírůstků. Silnější kurz jenu teď začíná tlačit na pokles akcií exportérů; ti přicházejí o část zisků dosažených v zahraničí, až se zisk přepočte zpět na domácí měnu.

"Zaznamenali jsme vybírání zisků u cyklických titulů a kurz jenu tomu samozřejmě nepomáhá," poznamenal jeden z makléřů v Tokiu. "Silný prodej je vidět u (akcií) automobilek," dodal s tím, že nízké objemy obchodů propad indexů ještě zesilují. Například akcie elektrotechnické společnosti Sharp se propadly nejníže za posledních 28 let.

Na devizových trzích výrazně oslabil australský dolar, který tak reagoval na překvapivý krok tamní centrální banky. Ta snížila základní úrok o půl procentního bodu na 3,75 procenta, což je nejníže od konce roku 2009. Analytici se snížením úroků počítali, ale jen s polovičním.

Část ekonomů se domnívá, že nízká míra inflace umožní australské centrální bance sazby snížit ještě víc, potenciálně až na 3,25 procenta. V reakci na dnešní snížení úroků prudce klesly výnosy australských státních dluhopisů. Papír s desetiletou splatností vynáší jen 3,55 procenta, což je nejméně za posledních 60 let.

Australský dolar na zprávu o výrazném snížení úroků zareagoval poklesem k dolaru americkému o více než jedno procento na 1,0318 USD. K japonskému jenu australská měna spadla na 82,28 JPY a je nejníže za poslední asi tři měsíce. K britské libře australský dolar oslabil pod 1,57 AUD a je nejníže za pět měsíců.

Americký dolar k jenu oslabil na 79,67 JPY, což je nejnižší hodnota od konce února. Euro k dolaru mírně oslabilo na 1,3244 USD. Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, zůstal bez větších změn na 78,779 bodu. Z letošního maxima, na němž byl v lednu, už klesl o 3,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK