Aktivita v americkém průmyslu nečekaně rychle roste

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 1. května (ČTK) - Aktivita v americkém průmyslu v dubnu nečekaně výrazně vzrostla. Ukázal to index nákupních manažerů, jehož hodnota se zvýšila na 54,8 z březnových 53,4 bodu. Zvyšuje se přitom jak objem nových zakázek, tak výroba či zaměstnanost. Index je teď nejvýše za téměř rok, respektive od loňského června.

Růst indexu, který sestavuje Institut řízení dodávek (ISM), je příznivou zprávou pro další vyhlídky americké ekonomiky, i pro finanční trhy. Po zprávě se totiž zrychlil růst cen akcií a vzhůru se vydal i dolar. Akciové trhy přitom obchodování zahajovaly v poklesu.

Série statistických dat z posledních dnů naznačovala, že americká ekonomika by mohla zpomalovat. Nejvýznamnější zprávou v tomto ohledu byl pomalejší růst hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku a minimální zlepšení u počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

"Ukazuje se, že už se možná dostáváme z toho útlumu, v němž byl průmysl v posledních měsících," poznamenal analytik Peter Jankovskis z investiční společnosti Oakbrook Investments. Jiní analytici připomínají, že víc ukáže páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti za duben.

Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Pokud by klesl pod 50 bodů, znamenalo by to, že aktivita klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK