Dolar díky růstu aktivity v průmyslu smazal všechny ztráty

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americký dolar během dnešního obchodování na devizových trzích ve světě oslaboval, veškeré ztráty ale smazal po zprávě o nečekaně silném růstu aktivity v americkém průmyslu. Objemy obchodů ale nebyly nijak výrazné, protože na některých trzích se kvůli oslavám Svátku práce neobchodovalo.

Krátce po 17:00 se dolar k euru prodával v kurzu 1,3215 USD, a přidával tak asi 0,2 procenta. Během dne se pohyboval kolem měsíčního minima. K japonskému jenu zpevnil o 0,6 procenta na 80,29 JPY, a vzdálil se tak více než dvouměsíčnímu minimu.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) sdělil, že jeho index aktivity v průmyslu za duben vzrostl na 54,8 z březnových 53,4 bodu. To je výraznější růst, než se čekalo. Podle analytiků zpráva naznačuje, že oživené americké ekonomiky pokračuje, byť statistika z předchozích dnů tomu vždy úplně nenasvědčovala.

Dolů se vydal australský dolar, který srazilo nečekaně výrazné snížení úroků. Australská centrální banka snížila základní sazbu o půl procentního bodu na 3,75 procenta, což je dvakrát výraznější pokles, než se čekalo. To se projevilo v poklesu výnosů desetiletého státního dluhopisu, které jsou nejníže za posledních 60 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK