Zisk Pfizeru klesl o 19 procent, hlavně kvůli Lipitoru

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americká společnost Pfizer v prvním čtvrtletí vytvořila čistý zisk 1,79 miliardy dolarů (asi 33,7 miliardy Kč), což je meziroční propad o 19 procent. Na vině je především slabší poptávka po přípravku Lipitor, který se používá na snížení cholesterolu. Léku vypršela patentová ochrana a nyní má konkurenci mezi generiky.

Pfizer je největším výrobcem léků na světě. Zisk na jednu akcii ve čtvrtletí dosáhl 24 centů proti zisku 28 centů před rokem. Tehdy měly na výsledky hospodaření negativní vliv náklady na soudní spory a výdaje v souvislosti se změnou výzkumu. Tržby klesly o sedm procent a dosáhly 15,41 miliardy dolarů (asi 290 miliard Kč).

Pokud by se nebraly v úvahu mimořádné náklady na zvýšení likvidity a na první záležitosti, zisk na akcii v prvním čtvrtletí činil 58 centů. Snížil by se tak z 60 centů před rokem.

Analytici výsledky hodnotí příznivě, kvůli ztrátě části výnosů z prodeje Lipitoru totiž očekávali, že zisk se sníží víc. V anketě agentury Reuters činil průměrný odhad zisku na akcii očištěný od mimořádných nákladů 56 centů. Trochu zklamaly celkové tržby, kde trh čekal mírnější pokles jen na 15,47 miliardy dolarů.

"Tady jde o to, že Pfizer zvládá ztrátu patentové ochrany k Lipitoru až nečekaně dobře," upozornil analytik Damien Conover ze společnosti Morningstar. "Když přijdete o přípravek, který se ze všech léků ve světě prodává nejvíce, a zisk na akcii vám klesne jen o tři procenta, tak je to mnohem lepší, než se ještě před pár lety čekalo," dodal.

Lipitor je lék na snížení hladiny cholesterolu v krvi a pro Pfizer byl v minulých letech slepicí, co snáší zlatá vejce. Loni v listopadu ale skončila tomuto přípravku patentová ochrana a na trhu se objevila generika. Tedy kopie původních léků, které jsou mnohem levnější, protože jejich výrobci už neplatí drahou licenci.

Tržby z prodeje Lipitoru v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 42 procent na 1,4 miliardy dolarů. Pfizer ale dokázal tyto negativní dopady z části smazat zvýšením ziskových marží a vyšším prodejem přípravku Lyrica. Ten se používá na bolest nervového původu.

Akcie Pfizeru v úvodu obchodování ztrácely až jedno procento, díky pozdějšímu růstu celého trhu ale všechny ztráty smazaly a dostaly se až na předchozí úroveň 22,90 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK