Ropa opět zdražuje, k růstu pomáhá příznivá statistika z USA

01.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily růst, o který se zasloužila hlavně příznivá statistika ze Spojených států. Ta potvrdila, že americká ekonomika pokračuje ve svižném růstu a zřejmě ji nebude nutné podporovat dalšími mimořádnými opatřeními. Spolu s cenami ropy se vzhůru vydaly také akcie a kurz dolaru.

 

Krátce před 19:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za téměř 120 dolarů, a vrátil se tak na hodnoty, z nichž před několika dny sestupoval. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila na více než 106 dolarů.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) sdělil, že jeho index aktivity v průmyslu za duben vzrostl na 54,8 z březnových 53,4 bodu. To je výraznější růst, než se čekalo. Index je nyní nejvýše za deset měsíců, respektive od loňského června.

"Data ISM posunuly ropu vzhůru, pomáhá ale i silný růst cen akcií," řekl k situaci na trhu analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy. Zájem o ropu ale podle něj podpořil i fakt, že cena vystoupila nad 50denní klouzavý průměr, což je důležitý technický indikátor.

K celkovému optimismu přispěla i podobná čísla z Číny. Ta rovněž ukázala pokračující růst aktivity v tamním průmysl. V čínské ekonomice přitom hraje průmysl mnohem významnější roli, než v té americké. Její růst mnohem více zajišťují služby.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 119,78 119,47 New York - Nymex WTI červen 106,02 104,87

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK