Soud v Brně zrušil pokutu 1,8 mil. pro ministerstvo zemědělství

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. května (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil pokutu 1,8 milionu, kterou před dvěma lety uložil za údajné chyby v tendrech na informační technologie ministerstvu zemědělství Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes zjistila z webu soudu, odůvodnění soud nezveřejnil. Zakázky z roku 2009 v hodnotě půl miliardy korun získala bez otevřeného řízení společnost Telefónica O2.

První ze zakázek se týkala integrace webových portálů, druhá systémové centralizace v rámci ministerstva. V obou případech ministerstvo podle předchozích závěrů ÚOHS nevyhlásilo otevřené výběrové řízení a rovnou uzavřelo smlouvu s Telefónikou O2, v případě zakázky na integraci portálů pak také ještě s firmou T-Soft.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo nakonec smlouvy uzavřelo, nemohl antimonopolní úřad zakázku zrušit. Uložil tedy pokutu, za zakázku na integraci portálů milion korun, ve druhém případě 800.000 korun. Obě sankce nyní neplatí, případ se vrací před ÚOHS.

Ministerstvo svůj postup odůvodňovalo tím, že obě zakázky navazují na podobné zakázky z minulosti a autorská práva, která patří dříve vybrané firmě, tedy Telefónice O2. To sice ÚOHS uznal, podle úřadu to ale neznamená, že by zakázku nemohl zajistit někdo jiný. Podmínky pro to, aby ministerstvo použilo neveřejný postup, tak podle úřadu nebyly splněny.

vrn dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK