Prodej květin v Česku roste, hlavně díky dovozům

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Prodej květin v Česku v posledních letech roste. Loni za ně každý obyvatel Česka zaplatil v průměru 953 korun, což bylo o 7,5 procenta více než v roce 2010. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda Svazu květinářů a floristů České republiky Jiří Horák. Přes rostoucí trend kupují Češi květiny stále méně, než činí průměr Evropské unie.

Jako problém Horák vidí, že na růstu spotřeby má podíl především dovoz květin. Téměř dvě třetiny tvoří import z Nizozemska.

Právě levné dovozy květin na začátku devadesátých let téměř zlikvidovaly domácí konkurenci. Velká zahradnictví krachovala a drobní producenti květin se tímto oborem již neuživili.

Produkce tuzemských květinářů loni meziročně vzrostla o tři procenta na 1,87 miliardy korun. Na rozdíl od některých jiných zemědělských odvětví však vykazuje česká květinářská produkce od druhé poloviny 90. let růst. Ten je doprovázen také změnou struktury produkce. Z klimatických a ekonomických důvodů čeští květináři přešli od produkce řezaných květin k pěstování rostlin hrnkových, záhonových a balkónových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK