ČTÚ zvažuje do budoucna nabídku dalších kmitočtů pro mobilní sítě

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zvažuje, že v budoucnu pro rychlé mobilní sítě nabídne další kmitočty původně určené pro televizní vysílání. O případné takzvané digitální dividendě 2 by se mělo na mezinárodní úrovni rozhodovat v roce 2015 a s uvolněním kmitočtů pro ni se počítá kolem roku 2020. Novinářům to dnes řekl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

První digitální dividendu tvoří frekvence v pásmu 800 MHz, které již letos ČTÚ nabídne spolu s dalšími kmitočty formou aukce pro budování rychlých mobilních sítí LTE. Frekvence se uvolnily přechodem z pozemního analogového na digitální televizní vysílání.

S uvolněním kmitočtů digitální dividendy 2 bude souviset přerozdělení nynějších frekvencí, na kterých televize digitálně vysílají, a příprava přechodu na televizní vysílání ve standardu DVB-T2. "Čeká nás přerozdělování kmitočtů a bude možná i docela krvavé pro některé sítě," podotkl Dvořák.

V polovině letošního roku chce úřad dokončit takzvaný D-book s technickými parametry pro DVB-T2. Následovat by mělo experimentální vysílání. Testy budou mít striktně technický a dočasný charakter. Experimentálně vysílat by se například mělo jen přes den v pracovní dny.

Přidělení kmitočtů pro první sítě DVB-T2 Dvořák odhaduje nejdříve v letech 2014 nebo 2015. DVB-T2 umožňuje televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HD) a s menší potřebou kmitočtů. Na trhu je zatím jen velmi málo přijímačů, které příjem signálu v DVB-T2 umožňují.

jsa dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK