Tvorba míst v americkém soukromém sektoru výrazně zpomalila

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americký soukromý sektor minulý měsíc zpomalil tempo vytváření nových pracovních míst na 119.000 z březnové úrovně 201.000. Oznámila to dnes výzkumná organizace ADP. Výsledek byl výrazně pod očekáváním.

Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali, že soukromý sektor vykáže v dubnu přírůstek o 177.000 míst. Zpráva vedla k poklesu cen termínových kontraktů na americké akcie a smazání části dnešních zisků dolaru.

Údaje ADP vycházejí těsně před páteční souhrnnou vládní zprávou o dubnovém vývoji trhu práce. Trh zatím předpokládá, že v ekonomice bez započítání zemědělského sektoru vznikne 170.000 míst po slabém březnovém růstu 120.000 míst. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na 8,2 procenta.

"Je to zneklidňující zpráva. Dny vysokých přírůstků jsou zřejmě za námi, i když jdeme nadále správným směrem," řekl k údajům David Carter z newyorské investiční firmy Lenox Advisors. "Síla americké ekonomiky je rozhodně stále nejistá. Doufejme, že nenastane oslabení růstu třetí léto po sobě," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK