Belgie se v 1. čtvrtletí vrátila k růstu, nebyla ani v recesi

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. května (ČTK) - Belgická ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vrátila k růstu. Podle dnešních revidovaných údajů tamní centrální banky se Belgie ve druhém pololetí loňského roku ani nedostala do recese, jak naznačovala dosavadní čísla.

Hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta po poklesu o 0,1 procenta v posledním čtvrtletí minulého roku. V meziročním srovnání tempo růstu zpomalilo na 0,5 procenta z předešlé úrovně 1,2 procenta.

Centrální banka také upravila mezičtvrtletní údaj za loňské třetí čtvrtletí z poklesu o 0,1 procenta na nulovou změnu. To znamená, že Belgie nezažila dvě čtvrtletí poklesu po sobě, jak zní obvyklá definice recese. Za celý loňský rok belgický HDP vzrostl o dvě procenta.

V Evropské unii spadly první země do další recese od globální krize let 2008 a 2009 už v posledním čtvrtletí loňského roku. Je mezi nimi Nizozemsko, Irsko, Itálie, Slovinsko a také Česká republika. V recesi už je dávno Řecko a loni už dříve do ní spadlo Portugalsko. Druhé čtvrtletí poklesu ekonomiky by měly podle odhadů analytiků 15. května ukázat oficiální údaje za celou eurozónu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK