Pražská burza dnes oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ a banky

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Pražská burza den po svátku oslabila a její hlavní index PX odepsal 0,58 procenta na 933,3 bodu. Burzu dnes dolů táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a obě bankovní emise. Výrazné ztráty postihly developera Orco. V červených číslech se obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu.

"Pražská burza obrátila dnešní obchodování do ztrát po vzoru Evropy, když z úvodních až 1,5procentních zisků postupně ukrajovala slabší data, přicházející z evropského průmyslu a trhu práce a následně také z amerického trhu práce, kde výrazně zpomalila tvorba nových pracovních míst," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ si pohoršily o 1,29 procenta na 750 korun. Kohout dodal, že titul v odpolední části opět hájil aktuální hranici podpory u 750 korun za akcii.

Cena akcií Komerční banky klesla o 1,30 procenta na 3420 korun, banka ve čtvrtek před otevřením trhu oznámí hospodářské výsledky. Akcie rakouské Erste Bank oslabily o 1,12 procenta na 423,20 koruny. Výrazně oslabily akcie Orka, spadly o 4,70 procenta na 77 korun.

Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol ztratily 0,86 procenta na 172,50 koruny. Analytici Komerční banky mírně snížili cílovou cenu titulu z 143 Kč na 137 korun a doporučení ponechali na "prodat". "Akcie byla v posledních měsících poměrně stabilní navzdory výraznému propadu v ziskovosti společnosti. Akcie jsou také drahé ve srovnání s podobnými zpracovateli ropy," dodal Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V černých číslech naopak uzavřely akcie mediální společnosti CME, které zpevnily o více než pět procent na 155,24 koruny. Adamkovič podotkl, že nečekané zveřejnění výsledků CME a dohody o pomoci hlavních akcionářů se na pražském trhu projevilo kvůli úternímu svátku se zpožděním. Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz upozornil, že akcie CME si od začátku minulého týdne polepšily již o 20 procent. Ratingová agentura Moody’s zahájila revizi ratingu CME s jeho možným zlepšením, uvedla Patria.cz.

Cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens se zhodnotily o 1,53 procenta na 439,10 koruny.

Aktivita investorů byla podprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 694 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK