Čtvrtletní ztráta Lufthansy vzrostla na víc než dvojnásobek

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. května (ČTK) - Provozní ztráta největší německé letecké společnosti Deutsche Lufthansa vzrostla v prvním čtvrtletí na víc než dvojnásobek. Mohl za to prudký růst cen paliv, který přepravce nedokázal vyrovnat zvýšenými příjmy, sdělila společnost v dnešní předběžné zprávě.

Provozní ztráta dosáhla 381 milionů eur (9,5 miliardy Kč) po schodku 169 milionů eur o rok dříve. Ztráta výrazně překonala odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali v průměru propad 289 milionů eur.

Čistá ztráta Lufthansy se za čtvrtletí snížila na 397 milionů eur z 507 milionů eur před rokem. Tržby společnosti se zvýšily o šest procent na 6,6 miliardy eur.

Lufthansa slibuje, že přikročí k razantním úsporným krokům a restrukturalizaci své ztrátové rakouské divize Austria Airlines. Minulý měsíc společnost předpověděla, že její náklady na pohonné hmoty letos vzrostou o téměř 20 procent na 7,5 miliardy eur, což bude představovat asi čtvrtinu ročních tržeb.

V celém letošním roce Lufthansa nadále čeká pokles provozního zisku bez započítání nákladů na restrukturalizaci na řádově 50 milionů eur, i když tržby by se měly zlepšit. Do konce roku 2014 chce společnost zlepšit provozní výsledek o 1,5 miliardy eur, k tomu ale bude muset překonat dopady drahých paliv, slabé evropské ekonomiky a ostré konkurence nízkonákladových přepravců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK