Aktivita v čínském sektoru služeb polevila, dál ale roste

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. května (ČTK) - Aktivita v čínském sektoru služeb v dubnu polevila, stále se ale spolehlivě drží v růstovém pásmu. Ukázal to oficiální index nákupních manažerů mimo zpracovatelský sektor. V poklesu pokračuje objem nových zakázek v realitním sektoru, což naznačuje, že trh nemovitostí má stále potíže.

Index aktivity klesl na 56,1 bodu, a odpoutal se tak z březnové hodnoty 58 bodů, která byla nejvyšší od loňského května. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Pokud by klesl pod 50 bodů, znamenalo by to, že aktivita klesá.

Slabší růst aktivity ve službách je další důkazem, že hospodářský růst v Číně zpomaluje. Potvrdila to i další čísla o aktivitě v průmyslu, která byla zveřejněna v minulých dvou dnech. V Číně tyto údaje sledují oficiální místa, ale také finanční ústav HSBC. Zjištění obou se ale většinou shodují ve všech podstatných parametrech.

Klesá i dílčí index nových zakázek ve službách, který bývá předzvěstí vývoje v pozdějším období. V dubnu hodnota tohoto indexu klesla na 52,7 z březnových 53,5 bodu, převážně kvůli stavebnímu sektoru. Naopak objem nových zakázek v některých službách, jako je ubytování, zpracování vody či letectví se dál zvyšoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK