Španělsko prodalo další dluhopisy, zaplatí ale mnohem vyšší úrok

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko v aukci úspěšně prodalo další státní dluhopisy, tentokrát se splatností tři roky a pět let. Poptávka po nich byla solidní, výrazně se ale zvýšil výnos, tedy úrok, který země musí za vypůjčené peníze platit. Dnešní aukce byla pozorně sledovaná, protože byla první od snížení ratingu Španělska, k němuž minulý týden sáhla mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's.

 

Španělské ministerstvo financí na trhu umístilo státní dluhopisy v objemu asi 2,5 miliardy eur (asi 62,3 miliardy Kč). To je na horní hranici plánovaného objemu.

Jedna emise má splatnost 30. července 2015 a její objem dosáhl 979 milionů eur. Průměrný výnos činí 4,04 procenta. Zájem o emisi byl skoro třikrát vyšší, než činila nabídka. Ukázal to takzvaný poměr bid-to-cover, jehož hodnota se zvýšila na 2,9. V předchozí aukci, která byla v březnu, činil 2,4.

Ministerstvo také ve dvou emisích prodalo dluhopisy splatné za pět let. U jedné emise je splatnost 31. ledna 2017 a prodalo se jí za 764 milionů eur. Průměrný výnos činil 4,75 procenta, a zvýšil se tak z 3,57 procenta v minulé aukci, která byla v únoru. Poměr bid-to-cover se přitom zvýšil na 3,7 z předchozích 2,7, což svědčí o vysokém zájmu.

Poslední nabízená emise má splatnost 30. července 2017 a dluhopisů se prodalo za 773 milionů eur. Průměrný výnos vzrostl až na 4,96 procenta a poměr bid-to-cover činil 3,1.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády rutinní záležitost. Výnosy z prodeje obligací se používají na pokrytí deficitů, ale i na úhradu splatných závazků. V poslední době se vývoji výnosů státních dluhopisů věnuje zvýšená pozornost hlavně kvůli dluhové krizi. Ve srovnání s loňským podzimem je teď situace mnohem klidnější.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK