ČOI při kontrolách nafty zjistila zvýšený obsah síry

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách nafty u největších prodejců paliv na českém trhu zjistila zvýšený obsah síry. U provinilců nyní probíhá šetření, hrozí jim pokuta až ve výši pěti milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

"Ve vzorku odebraném v závěru dubna byl limit síry překročen téměř 40krát, což představuje především poškození zájmů spotřebitelů, ale také vysoké riziko poškození životního prostředí," uvedl ředitel ČOI Jan Štěpánek. Jméno firmy, která nekvalitní paliva prodávala, sdělí ČOI až po skončení šetření.

Zvýšený obsah síry byl zjištěn u deseti vzorků nafty ze 132 odebraných v závěru března a v dubnu zejména u čerpacích stanic ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku, na jihu Čechu a severu Moravy. Podle Kuby nyní ČOI kontroly zintenzivňuje.

"Při současných cenách pohonných hmot je nepřípustné, aby řidiči čerpali naftu, která je nekvalitní," řekl Kuba. Kromě negativních vlivů na životní prostředí může vysoký obsah síry v naftě také poškodit motor vozidla či snížit jeho výkonnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK