Odboráři žádají ministra dopravy, aby zabránil propouštění

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Železniční odboráři požadují schůzku ministra dopravy se zástupci vedení ČD Cargo a vedením mateřských Českých drah. Cargo kvůli špatné hospodářské situaci plánuje restrukturalizaci, při níž podle odborů může přijít o místo až 1200 lidí. Pokud firma svůj plán nezmění, budou odbory žádat odvolání předsedy představenstva ČD Cargo Gustava Slamečky. Na podporu svých požadavků plánují stávku. ČTK to dnes řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů Radek Nekola.

 

Slamečku by podle Nekoly měl nahradit člověk, který na post nebude dosazen kvůli stranické příslušnosti a který rozumí železnici. Možnost stávky podpořil podnikový výbor OSŽ při ČD Cargo všemi hlasy. Časově neomezenou stávku by odbory začaly připravovat ve chvíli, pokud by firma trvala dále na plánovaném způsobu restrukturalizace. Stávka by mohla začít od 1. června, varoval Nekola.

Personální změny, které podle něj vedení ČD Cargo chystá, korespondují s neúspěchy společnosti v hospodaření za první čtvrtletí. Firma vykázala propad v tržbách z přepravy zboří o 800 milionů proti plánu. Výsledky se prý snaží zakrýt pomocí nakoupených výkonů jiných dopravců, které mají vynést zhruba 700 milionů korun, ale po odečtení nákladů Cargu zbude zisk zhruba dva miliony korun. Pomocí takovéto hry čísel se vedení firmy pokouší vytvořit iluzi, že v podnikání ČD Cargo je vše v pořádku, dodal Nekola.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK