ČMZRB připravuje i odkup podílů České spořitelny a ČSOB

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) připravuje odkup podílů České spořitelny a ČSOB, jediným akcionářem by měl v budoucnu zůstat stát. Vyplývá to z tiskové zprávy ČMZRB, kterou má ČTK k dispozici. Podle vyjádření České spořitelny pro ČTK by měla být transakce dokončena v průběhu května. Svůj 13procentní podíl již prodala Komerční banka za 889,59 milionu Kč.

 

Transakce vyplývá z požadavku Evropské komise, která po České republice žádá, aby změnila vlastnickou strukturu Českomoravské záruční a rozvojové banky. Má se zbavit menšinových akcionářů, kterými jsou Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB. Ministerstvo financí ČTK minulý týden sdělilo, že o odkupu podílu komerčních bank jedná.

"V návaznosti na rozhodnutí valné hromady ČMZRB z 24. dubna jednáme o podmínkách prodeje našeho podílu. Celá transakce by měla být ukončena v průběhu května," uvedla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Odkupem podílů se stane jediným akcionářem ČMZRB stát. "Akcionářská práva státu v bance budou i nadále vykonávat ministerstvo financí, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu a obchodu. Složení orgánů banky zůstává beze změny," uvedla banka v tiskové zprávě.

ČMZRB byla založena v roce 1991 tehdejší vládou jako specializovaná bankovní instituce na podporu malého a středního podnikání. ČMZRB poskytuje podpory malým a středním podnikatelům formou záruk a zvýhodněných úvěrů s využitím prostředků státního rozpočtu, strukturálních fondů a krajů. Podporuje také vlastníky bytových domů při jejich rekonstrukci a poskytuje zvýhodněné úvěry pro vodohospodářské projekty.

Akcionáři ČMZRB byly dosud stát s podílem 72,33 procenta, Komerční banka s 13 procenty, Česká spořitelna také s 13 procenty a Československá obchodní banka s podílem 1,67 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK