Pražská burza oslabila, akcie KITD spadly o více než 23 procent

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil a hlavní index PX odepsal 0,90 procenta na 924,9 bodu. Výrazné ztráty postihly akcie technologické firmy KIT digital, které propadly o více než 23 procent na nejnižší úroveň od uvedení na trh. Burzu dolů táhly především cenné papíry Komerční banky a energetické firmy ČEZ.

Akcie KIT digital spadly o 23,32 procenta na 95,70 koruny. Burza odpoledne obchodování s emisí kvůli poklesu kurzu o více než 20 procent dočasně pozastavila. Firma dnes oznámila, že za první čtvrtletí vykáže nižší tržby než předpokládala a zřejmě skončí v provozní ztrátě. Áron Berezkin z Fio banky upozornil, že analytici ThinkEquity snížili doporučení pro akcie KIT digital na "držet" z "nákup".

Cena akcií Komerční banky klesla o 2,49 procenta na 3335 korun. Banka před otevřením trhu oznámila, že za první čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 3,49 miliardy korun.

Dnes nejvíce obchodované akcie ČEZ oslabily o 1,48 procenta na 738,90 koruny. Podle Vladimíra Urbánka z finančního serveru Kurzy.cz titulu nesvědčí postupující pokles cen energií ve světě a výhled na jejich další snížení a dále také pokračující nejistota ohledně dostavby jaderné elektrárny Temelín a ohledně zahraničních akvizic.

Velkou pozornost na sebe dopoledne upoutaly akcie CME, když po středečním konferenčním hovoru vedení mateřské firmy výrazněji posílily, a od začátku minulého týdne si tak polepšily až téměř o 30 procent, uvedl Urbánek. Dnes titul zpevnil o výrazných 5,51 procenta na 163,80 koruny.

"Na domácí scéně dnes došlo k nečekanému vzedmutí likvidity blízko průměrům z posledních dvou let. Hlavní mírou se na tom podílely akcie ČEZ a KB," upozornil Urbánek. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za zhruba 1,56 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 855 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK