Vysokomýtské Iveco loni zvýšilo zisk, tržby i výrobu autobusů

04.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vysoké Mýto 4. května (ČTK) - Vysokomýtský výrobce autobusů Iveco Czech Republic loni zvýšil čistý zisk o víc než šest procent na 795,3 milionu korun. Tržby firmy vzrostly o 17 procent na 11,4 miliardy korun. Firma také vyrobila více autobusů. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy společnosti uložené ve Sbírce listin.

Zvýšení efektivity umožnilo eliminovat kurzové ztráty z přepočtu mezi eury a korunami při prodeji do zahraničí, uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě. "Veškerá činnost v roce 2011 byla financována, podobně jako v minulých letech, z vlastních zdrojů. Společnost tedy není dlouhodobě zadlužena," píše se v dokumentu.

Podnik v loňském roce vyrobil 2980 autobusů, o rok dřív to bylo 2177 vozidel. Velkou většinu firma vyváží, na export loni směřovalo více než 93 procent produkce. Největší cílovou zemí je tradičně Francie následovaná Itálií. Více než dvě stovky vozidel Iveco Irisbus byly loni registrovány na Slovensku, v České republice Iveco prodalo 211 autobusů a mělo na trhu skoro čtvrtinový podíl.

Vysokomýtské Iveco patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v Pardubickém kraji. Ke konci loňska podle výroční zprávy zaměstnávalo 1888 lidí, o 27 méně než o rok dřív. Agenturních pracovníků loni v průměru mělo 628.

"Závod trvale pracoval ve dvousměnném provozu a na vybraných pracovištích byl již zaveden třísměnný provoz," píše se ve výroční zprávě. Průmyslové investice firmy loni činily 93,7 milionu korun. Aktiva společnosti v roce 2011 klesla skoro o polovinu na 6,7 miliardy korun z 12,7 miliardy roku předcházejícího.

Iveco Czech Republic vyrábí městské, meziměstské a zájezdové autobusy a minibusy. Část vozů z jeho produkce jezdí na zemní plyn. Tradiční vysokomýtský výrobce autobusů Karosa se stal součástí holdingu Irisbus, společného podniku francouzské firmy Renault a italské Iveco, v roce 1999. O čtyři roky později Iveco podíl Renaultu v Irisbusu odkoupilo a stalo se jeho jediným vlastníkem. Název Karosa vysokomýtský podnik opustil na konci roku 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK